Over Modeltekenclub Hamdorff

Laren was van oorsprong een kunstenaarsdorp. De prachtige landschappen, de boeren en wevers in hun schamele behuizing vormden geliefde onderwerpen voor de schilders en beeldhouwers die zich daar vestigden. Hotel Hamdorff aldaar ontwikkelde zich in de eerste helft van de 20e eeuw tot een middelpunt van het artistieke leven in het Gooi. Er werden concerten en tentoonstellingen georganiseerd, en de kunstminnende eigenaar Jan Hamdorff faciliteerde de kunstenaars uit de omgeving op vele manieren.

In 1950 werd op initiatief van beeldhouwer Kees Schrikker ‘Tekenclub Hamdorff’ opgericht. De zolder van het hotel stond ter beschikking van een groep schilders, tekenaars en beeldhouwers, die daar wekelijks bijeen kwam om naar model te tekenen. Veel bekende kunstenaars maakten deel uit van de groep. Zoals Jan den Hengst, Rudolf Bonnet, Flip Hamers, Emile de Vries, Bob ten Hoope en Humphrey Bennett. 

Het hotel bestaat niet meer, maar Modeltekenclub Hamdorff tekent nog steeds: de huidige locatie in de Gooise Academie bleek een goed alternatief voor de tekenzolder boven het hotel. Elke donderdagavond wordt er modelgetekend. 

Om het niveau van de tekenclub te waarborgen is vanaf het begin een ballotage ingesteld, waarbij goede amateurs en professionele kunstenaars een keuze uit hun werk tonen alvorens toegelaten te worden.

Hamdorff@gmail.com